Autor |
Wiadomość |
przeempl
Stały bywalec
Wiek: 49 Dołączył: Pon Maj 28, 2007 20:59 Posty: 92 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Nie Lis 18, 2007 8:46 Temat postu: Gotowanie |
|
|
Witam wszystkich i od razu zadaję pytanie czy ktoś orientuje się czy w Trójmieście znajduje sie jakaś szkoła gotowania. Może jakieś kursy itp.
A może założymy jakiś kącik kulinarny? _________________ Doskonała argumentacja nigdy nie przekona zaślepiającej emocji.
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz. |
|
|
|
|
nefra
Bywalec
Wiek: 50 Dołączył: Pią Kwi 27, 2007 17:18 Posty: 35 Skąd: Gdańsk-Niedźwiednik
|
Wysłany: Nie Lis 18, 2007 18:14 Temat postu: Re: Gotowanie |
|
|
Przem, a co chcesz isę nauczyc gotowac czy szukasz nowych pomysłów kulinarnych ? |
|
|
|
|
przeempl
Stały bywalec
Wiek: 49 Dołączył: Pon Maj 28, 2007 20:59 Posty: 92 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2007 13:15 Temat postu: Re: Gotowanie |
|
|
Witaj Nefro Nie szukam czegoś wyjątkowego natomiast interesują mnie wszelkiego rodzaju szkolenia i kursy gastronomiczne poniewaz z gotowaniem nie mam problemów ale chciałbym się troszkę doszkolić. _________________ Doskonała argumentacja nigdy nie przekona zaślepiającej emocji.
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz. |
|
|
|
|
nefra
Bywalec
Wiek: 50 Dołączył: Pią Kwi 27, 2007 17:18 Posty: 35 Skąd: Gdańsk-Niedźwiednik
|
Wysłany: Czw Lis 22, 2007 15:32 Temat postu: Re: Gotowanie |
|
|
Przem moge podać Tobie przepis na pysznego snicersa na zimno rewelacja i palce lizać |
|
|
|
|
przeempl
Stały bywalec
Wiek: 49 Dołączył: Pon Maj 28, 2007 20:59 Posty: 92 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pią Lis 23, 2007 9:41 Temat postu: Re: Gotowanie |
|
|
Witam Szanowna Nefro pisząc ten temat nie miałem na myśli poszukiwania przepisów ale konkretnego celu, czyli jakiegoś kursu lub szkolenia gastronomicznego, czegoś co pozwoli sie dokształcić bo oprócz doświadczenia, które zbieramy na codzień przydałoby się jeszcze trochę teorii i jakiejś praktyki a ja uważam, że czegoś takiego potrzebuję do kompletu
A jeżeli chodzi o przepisy to masz rację Myślę, że przydałby się na tym forum kącik kulinarny bo nowych przepisów nigdy za wiele a czasem jakieś porady tez by sie przydały. Co prawda internet pełny jest różnych stron z przepisami ale uważam, że zdrowa dyskusja o gotowaniu to fajna sprawa.
Pozdrawiam wszystkich smakoszy i miłośników dobrej kuchni. _________________ Doskonała argumentacja nigdy nie przekona zaślepiającej emocji.
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz. |
|
|
|
|
nefra
Bywalec
Wiek: 50 Dołączył: Pią Kwi 27, 2007 17:18 Posty: 35 Skąd: Gdańsk-Niedźwiednik
|
Wysłany: Pią Lis 23, 2007 12:07 Temat postu: Re: Gotowanie |
|
|
Widzę że wysoko się pniesz, mogłabym sądzić iż startujesz na szefa kuchni
To ja słodko zacznę
Bez pieczenia
Składniki:
15 dag orzechów włoskich (bez łupinek)
1 mleko skondensowane słodzone w puszce
1 duże opakowanie słonych krakersów w wielkości herbatników
3 opakowania herbatników szkolnych
0,5 l śmietany kremówki Łaciatej (30%) lub (36%)
Krem karpatkowy błyskawiczny (np. Delekty) – zrobić wg przepisu na opakowaniu (uwaga: lepiej dodać masło niż margarynę, a poza tym POŁOWA kostki masełka wystarcza)
czekoladowe wiórki lub kawa rozpuszczalna lub kakao do posypania po wierzchu
2 łyżki żelatyny spożywczej do mięs i deserów (opcjonalnie, jeśli kremówka jest 30%), albo profilaktycznie ŚmietanFIX do każdej przed ubiciem – wtedy nie podchodzi wodą bita śmietana!!
Przyrządzenie:
Na blaszce prostokątnej ułożyć herbatniki szkolne, ubić mikserem krem karpatkowy lekko ostygnięty z masłem połączonym przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach i wyłożyć go na herbatniki. Następnie ułożyć warstwę krakersów i na to mleko skondensowane słodzone (gotowane przez 3 godziny w zamkniętej puszce w garnku z wodą). Podczas gotowania mleka trzeba dolewać wody co ok.1godz. i obracać puszkę co jakiś czas. Masa musi być ostudzona przed włożeniem na krakersy! Mleko w puszce gotuję wieczorem, który poprzedza dzień, w którym chcę podać ciasto. Po wyłożeniu masy toffi na krakersy posypać ją należy posiekanymi lub potłuczonymi orzechami włoskimi (można dać też migdały rozdrobnione lub orzechy laskowe albo nerkowca ale najlepiej smakuje z orzechami włoskimi). Na orzechy wykłada się ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z żelatyną (żelatynę dodaję przy śmietanie 30%, ale przy 36% już niekoniecznie, bo i tak się trzyma), na wierzch posypka wiórkami czekoladowymi, albo startą gorzką czekoladą i kawą rozpuszczalną, albo przez sitko posypuję kakao. Tak zrobione ciasto powinno stać w lodówce około 8 godzin zanim się je poda, żeby ciasteczka i krakersy zmiękły. Pychota
Smacznego! |
|
|
|
|
przeempl
Stały bywalec
Wiek: 49 Dołączył: Pon Maj 28, 2007 20:59 Posty: 92 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 19:18 Temat postu: Re: Gotowanie |
|
|
Wygląda i zapowiada sie na prawdę smakowicie. Co prawda nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w słodkościach ale do odważnych świat należy. Najwyżej poproszę o pomoc małżonkę, słodkości to jej specjalność.
Co prawda próbowałem już swoich sił w deserach i ciastach nawet z powodzeniem ale do słodkiego drania to jeszcze lata świetlne mi brakuje. _________________ Doskonała argumentacja nigdy nie przekona zaślepiającej emocji.
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz. |
|
|
|
|
nefra
Bywalec
Wiek: 50 Dołączył: Pią Kwi 27, 2007 17:18 Posty: 35 Skąd: Gdańsk-Niedźwiednik
|
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 7:12 Temat postu: Re: Gotowanie |
|
|
Jak zwykle,nikt nie pisze ...no i skonczyło się gotowanie |
|
|
|
|
Saiph
Zaglądajacy
Dołączył: Pią Sty 12, 2007 11:38 Posty: 17 Skąd: Gdańsk-Niedźwiednik
|
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 8:55 Temat postu: Re: Gotowanie |
|
|
Ja przeszedłem 5-letni kurs gotowania o specjalności zupki chińskie, tak że uważam się za specjalistę w tej dziedzinie _________________ The computer allows you to make mistakes faster than any other invention, with the possible exception of handguns and tequila.
-- Mitch Ratcliffe |
|
|
|
|
przeempl
Stały bywalec
Wiek: 49 Dołączył: Pon Maj 28, 2007 20:59 Posty: 92 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 17:31 Temat postu: Re: Gotowanie |
|
|
Witam. Cóż, Tobie Saiph składam gratulacje za wytrwałość w uskutecznianiu różnych metod przyrządzaniu zupek kung-fu, natomiast tobie Nefro życzę odrobinę cierpliwości ponieważ jak każdy temat ten też nie wywołał euforii. Mam nadzieję, że z czasem ten wątek się rozwinie i stanie się on głównym a może przynajmniej jednym z najczęściej odwiedzanych tematów. Osobiście uważam, że gotowanie jest tak wdzięcznym tematem, iż prędzej czy później wątek rozwinie się.
Pozdrawiam wszystkich miłośników dobrej kuchni. _________________ Doskonała argumentacja nigdy nie przekona zaślepiającej emocji.
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz. |
|
|
|
|
przeempl
Stały bywalec
Wiek: 49 Dołączył: Pon Maj 28, 2007 20:59 Posty: 92 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Wto Gru 11, 2007 19:36 Temat postu: kawa |
|
|
Niedawno kupiłem ekspres do kawy i szukam pomocy jak spieniać mleko, może macie jakieś doświadczenie w tej sprawie, jeśli tak to proszę o poradę. _________________ Doskonała argumentacja nigdy nie przekona zaślepiającej emocji.
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz. |
|
|
|
|
masakrito
Zaglądajacy
Dołączył: Nie Kwi 01, 2007 19:28 Posty: 16
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2007 10:23 Temat postu: Re: kawa |
|
|
przeempl napisał: | Niedawno kupiłem ekspres do kawy i szukam pomocy jak spieniać mleko, może macie jakieś doświadczenie w tej sprawie, jeśli tak to proszę o poradę. |
a moze wystarczy przeczytac instrukcje obslugi? |
|
|
|
|
przeempl
Stały bywalec
Wiek: 49 Dołączył: Pon Maj 28, 2007 20:59 Posty: 92 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 13:48 Temat postu: Re: Gotowanie |
|
|
Akurat w tym przypadku instrukcja jest bardzo jałowa a temat który poruszyłem nie jest wcale taki prosty jeżeli wiesz w ogóle o czym mowa. A jeżeli wiesz to proszę konkretna wypowiedź a nie złośliwości. Pozdrawiam. _________________ Doskonała argumentacja nigdy nie przekona zaślepiającej emocji.
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz. |
|
|
|
|
Saiph
Zaglądajacy
Dołączył: Pią Sty 12, 2007 11:38 Posty: 17 Skąd: Gdańsk-Niedźwiednik
|
Wysłany: Sob Gru 15, 2007 23:15 Temat postu: Re: Gotowanie |
|
|
Nie wiem, czy Masakrito miał w intencji złośliwości, niemniej w pierwszej chwili pomyślałem dokładnie o tym samym - instrukcji. Niestety nie mam w spienianiu mleka żadnego doświadczenia, choć miałem okazję zaobserwować taki proces u mnie w pracy na firmowym ekspresie. Nie pamiętam żadnych szczegółów i nie potrafię Ci pomóc nic ponad instrukcję, niemniej obiecuję zajrzeć do instrukcji ekspresu w firmie - może ta okaże się żyźniejsza. Pozdrawiam _________________ The computer allows you to make mistakes faster than any other invention, with the possible exception of handguns and tequila.
-- Mitch Ratcliffe |
|
|
|
|
przeempl
Stały bywalec
Wiek: 49 Dołączył: Pon Maj 28, 2007 20:59 Posty: 92 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Nie Gru 16, 2007 11:23 Temat postu: Re: Gotowanie |
|
|
Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem nie miałem takiego zamiaru, dlatego zacznę jeszcze raz . Sposób obsługi urządzenia znam i w instrukcji jest on opisany ale mnie chodzi techniki spieniania mleka, pisząc ten post miałem na myśli to czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie jak to robić i jakiego mleka używać. Z góry dziękuję i proszę o mniej złośliwości i dokładniejsze badanie tematu co również mnie się tyczy. Pozdrawiam _________________ Doskonała argumentacja nigdy nie przekona zaślepiającej emocji.
Nie zawsze mów, co wiesz, ale zawsze wiedz, co mówisz. |
|
|
|
|
|